Osmanlı’nın Şifreleri

Her zaman biz Osmanlı torunlarıyız deriz ama ne kadar tanıyoruz onları bu şüpheli.. Osmanlıyı çok merak ettiğim için araştırıp okumaya gayret ederim. Ama Osmanlı’nın Şifreleri kitabını okuduğumda onları hiç tanımadığımızı anladım. Bilmediğimiz, bugünün şartlarıyla değerlendirdiğimiz o kadar yönleri var ki sizlere tavsiyem ön yargılarınızı diğer öğrendiğiniz bilgileri bir kenara bırakıp öyle okuyun.

Cansu Canan Özgen’ in sorularını Talha Uğurluel yanıtlamış. Kitap 6 bölümden oluşuyor;  Kuruluşun, Harem’in, Kiyafetin, Tevazunun, Yönetimin, Yaşamın Şifreleri. Her açıdan Osmanlı İmparatorluğuna bakabilirsiniz.

Kitaba yeni başladığım tarihte Habertürk Tv’de Öteki Gündem programının konuğuydu Talha Bey notlar alarak okudum. Yazımın sonuna o linki eklerim, mutlaka izleyin derim.

Osmanoğulları beylik iken nasıl imparatorluk olmuş bunu daha iyi anladım. Söylendiği gibi sadece padişahın otoritesiyle yönetilen bir devlet olmadığını, kadına verilen önemi çok iyi anlamamı sağladı bu kitap.

Herkes en çok Harem’ i merak eder. Dizilerimiz ve yabancı tarihçiler müslüman bir padişaha yakışmayacak şekilde yaşadıklarını söyler.Aslında gerçek bu değil tamamen atalarımızı küçük düşürme üzerine planlanmış sözlerdir bunlar..Harem mahrem anlamına gelir. Aslında bir okuldur; Duhteran-ı Hümayun, iki yüze yakın genç kızın bir araya getirildiği, okutulduğu, yetiştirildiği, eğitim verildiği bir okuldur. İleride devleti yönetecek erkek kadrolara eş olmak üzere yetiştiriliyorlar. Enderun’ da yani erkek okulunda yetişen ileride devlette önemli görev üstlenecek kişilerle evlendiriliyorlar. Bu genç kızlar dizilerde olduğu gibi padişahı göremiyor, padişah da onları göremiyor.

Talha Bey diyor ki;

Karaağalar Taşlığı’nın tam bittiği yerde bir kapı vardır. Kapının üzerinde Kur’an-ı Kerim’in Nur Suresi’nin 27.ayeti yazar:  ” Hane sahiplerinin evlerine izinsiz girmeyin.”

 

Harem’i çok iyi anlattığını düşünüyorum umarım kitabı alıp okursunuz..

Arka kapak der ki;

Öteki Gündem programıyla reytingleri alt üst eden Cansu Canan Özgen Osmanlı tarihi hakkında en çok merak edilen soruları soruyor, yediden yetmişe herkese ulaşan ve tarihi günümüze taşıyan üslubuyla göz dolduran Talha Uğurluel, bu sorularla konuyla alakalı hiçbir yerde bulunmayan görseller eşliğinde cevap veriyor.

Osmanlı’nın kuruluş döneminde düşünceleriyle hem halkı hem de yönetimdeki kişileri derinden etkileyen Mevlana ve Ahi Evran’ ın hayatları..

Osmanlı Beyliği’nin en önemli kadın liderlerinden Hayme Ana’nın yönetimdeki yeri ve önemi..

Harmankaya Tekfuru Köse Mihal’ in Osmanlı’nın kurucusu Osman Gazi ile bağlantısı ve Osmanlı tarihindeki yeri..

Orhan Gazi’nin, tahtı tacı reddeden oğlu Rumeli Fatihi Süleyman Paşa’nın cihatla geçen yaşamı..

Osmanlı’nın “first lady”lerinin yetiştiği Harem ve yönetici ekibinin yetiştiği Enderun hakkında hiç bilinmeyen gerçekler..

Topkapı Sarayı duvarlarındaki yazılar ve anlamları..

Osmanlı sarayının en önemli görevlileri; Darüssaade ağası, akağalar ve karaağalar ve günümüze kalan hayır eserleri..

Osmanlı toplumunda insanların kimlikleri görünüşlerinden nasıl belli oluyordu?..

Tanzimat sonrasında değişen ve Batılılaşan kıyafetler..

Sürgün gibi görünen Osmanlı iskan politikasının tüm detayları..

Osmanlı yönetim sisteminde bütün kararları padişah tek başına mı alıyordu?..

gibi birçok konu, benzersiz görsel sunum eşliğinde Osmanlı’nın Şifreleri kitabında..

 

Öteki Gündem – Osmanlı’nın Şifreleri ;

 

https://www.youtube.com/watch?v=9btAEep98Pg